Sofia med børn – Bud på 5 gode oplevelser

Børnene foran Muzeiko Science Center, Sofia Bulgarien

I efterårsferien 2019 gik turen til Bulgarien – nærmere bestemt hovedstaden Sofia.
Overvejelserne omkring destinationen havde været mange, nogle af disse kan læses i blogindlægget – “Next stop Sofia

Inden afrejse kunne vi naturligvis læse om Sofia som by. Men fokus på oplevelser med børn – ja dem var der ikke mange af.
Udover at efterårsferien skulle bruges på afslapning og samvær, så ville vi også gerne udforske, hvad Sofia har at byde på – til en familie med børn.

Dette blogindlæg vil således have det fokus.
Vores familie er på fem, men på efterårsferien havde vi kun to af vores børn med, da Mathilde var så heldig at skulle opleve London med sin far og søskende der 🙂 .

Så vi rejste med Astrid og Magnus.
Vi havde 5 overnatninger i Sofia – og vores oplevelser var, at det var tid nok til at opleve de ting, som vi gerne ville.
Da vi landede i Sofia, lejede vi en bil – dels fordi det var ret overkommeligt prismæssigt, vi landede om aftenen og ville gerne ud på hotellet uden at skulle bruge alt for meget tid på at finde vej med offentlig transport.

I løbet af ugen brugte vi bilen en del – men tog også metroen. Set i bakspejlet kunne vi have ønsket at tage metroen mere.
Men, praktisk var det at have bil, set ift. nogle af de seværdigheder vi gerne ville se. Disse ville have krævet meget tid med offentlig transport.

Men ærligt – Man skal være vild med storbyskørsel for at finde Sofias gader og trafikale omfang charmerende. Man skal ligeledes have en mente at det kan være svært at finde en parkeringsplads, med mindre man tør satse og bare “smider” bilen ind til siden.
Vi parkerede flere gange ved deres Malls, for der vidste vi, at det var muligt.

Den “Vi samler på oplevelser’ske” karakterskala

Som en start lister vi de ting op, som vi oplevede i Sofia. Ud af alle oplevelserne vi havde, har vi valgt fem ting ud, som vi alle har givet “stjerner”.
Det med at give stjerner, er opstået for mange år siden, når vi har oplevet noget sammen.
Når vi kører hjemad eller kommer tilbage i lejligheden/hotellet, så tager vi lige en runde med en vurdering af, hvor mange stjerner vi giver oplevelsen.

At det så ikke er stjerner, vi giver, er en helt anden sag.
Vi giver nemlig bedømmelser med noget i relation til oplevelsen.

Hvis vi har været på en ny strand – så kan vi bedømme den med eks. “antal sandslotte”.
Da vi var i Grønland og køre hundeslæde, så var bedømmelsen “antal slædehunde”. Det er noget, børnene er ret gode til, og vi er langt fra altid enige.
At være uenig er også helt okay, og ofte kan man også fortælle, hvorfor man giver sin bedømmelse, som man gør.

Det er nemlig en god læring for os som familie. På den måde at finde ud af – at vi faktisk kan have forskellige interesser, eller at det er forskelligt, hvad en lillebror på 5 år synes er sejt eller fedt – eller hvad storesøstrene har interesse for. 

Det er en vigtig oplysning, at vi i den grad havde vejret med os i hele ugen.
Høj solskin og mellem 24-28 graders varme. Det i sig selv har nok også gjort det hele lidt mere positivt. Som forældre talte vi undervejs om, at hvis det havde været koldt og regnvejr, så havde Sofia som destination været særdeles mere grå.

På vores liste med oplevelser med børn, har vi valgt:

  • Sofia Zoologiske have
  • Muzeiko Museum
  • Kambanite Parken – Klokke Monumentet
  • Spise kager på cafe
  • Vitosha Bjerget

Muzeiko Science Center

Muzeiko er faktisk et af de steder, der er værd at besøge med børn, ifølge Tripadvisor, så det skulle vi selvfølgelig også. Muzeiko er et børne science museum, og det er delt op i tre etager, hvor der er mulighed for at eksperimentere, pille og røre, læse og blive klogere på mange områder – og vi mener MANGE.

Vi startede i kælderen, hvor vi var tilbage i dinosauernes verden. Især fedt for Magnus, som er meget optaget af dinosauere for tiden. Vi samlede blandt andet et kæmpe magnet dinosauer puslespil på væggen, og så hvor stor en dino lort kunne være. Det var ret interessant.

Vi fortsatte rundt i arkæologernes fodspor og lært om, hvordan de arbejder, og hvordan man er blevet klogere på fortiden. 

Næste stop var en særudstilling om at skabe musik/lyde på alternative instrumenter og ting. Her bankede vi løs med sutsko på plastrør, lavede lyde med blæst/vind og plastflasker, spillede på fliser i forskellige størrelser, scratchede på mixerpult, sang i mikrofon, spillede på glasflasker med vand i og meget mere. Wow hvor vi fik skabt nogle fede lyde, og vi smilede næsten hele vejen igennem udstillingen. Det var sjovt.  

På næste etage handlede det om klimaet og naturen. Vi opbyggede byer på en kæmpe computerskærm, hvor der skulle tages hensyn til naturen. Spillede spil hvor vi skulle dyrke miljøvenlige grøntsager helst uden sprøjtegifte, for ellers ville folk ikke købe dem. Det gik der lidt konkurrence i :-).Vi duftede til træer, og prøvede at se som forskellige dyr f.eks. en ørn og en fisk – det var ret specielt og forvirrende. Vi byggede “huse”, og så hvad tornadoer gjorde ved dem. Vi lærte om vandets vej frem til husene via et kæmpe væg kuglespil.

Øverst oppe på den sidste etage blev vi taget med op i rummet. Vi prøvede at arbejde som astronauter med laaang-sooom-meee bevægelser, hvor vi skulle flytte nogle kugler med en fangearm. Der var også nogle sæder, man kun ligge i, hvor man, via en skærm over hovedet, kunne følge en opsending af en rumraket med indbygget bevægelser/rystelser i stolen. Vi sluttede etagen af med at lave energi/strøm igennem bevægelser på en “gyngehest” til henholdsvis en blæser og en radio. 

Fra udstillingen kunne vi gå udenfor, og der var en klatrevæg og en gårdhave med miljøvenlig planter. Det var ikke lige højsæson, så den var ikke særlig prangende. Klatrevæggen var mega varm, der i solen, men Astrid og Magnus prøvede det selvfølgelig af. Den var fin – pæn og velholdt.

Vi sluttede besøget af nede i cafeen med the, kaffe og juice. Alle var enige om, at det godt nok havde været en spændende dag. Hele vejen igennem havde der været information på både bulgarsk og engelsk, og det havde været overkommeligt læsestof, så vi syntes, at vi var velinformeret og kunne fortælle, det meste, videre til Astrid og Magnus, som spurgte nysgerrigt undervejs.

Vi var blevet mødt af venligt og smilende personale ved indgangen og undervejs, og de var gode til engelsk og ville gerne tale det. Stedet er rent og pænt og virker nyt og opdateret.

Ja så er vi nået til prisen for denne dag og en bedømmelse: sølle 150 kr for 2 børn og 2 voksne. Det er da et fund. Vi tænker helt sikkert, at Muzeiko er et “MUST SEE”, hvis man er i Sofia. Bedømmelsen kommer her:

Bedømmelse af Muzeiko Science Center

Sofia Zoologiske Have

Det første der er at sige, er, at det er billigt at komme i zoologisk have i Sofia.
Ved indgangen betalte vi for 2 voksne og 2 børn – 12 lev (bulgariens valuta) svarende til ca. 45 danske kroner.
Det næste der er at sige, er, at det også er en gammel have, der bærer præg af tidens tand. Når det så er sagt, så fik vi en rigtig dejlig tur i haven – og fik set mange dyr og leget på legepladser. Det sidste er mindst lige så vigtigt, for de to børn vi havde med.

Da vi lige kom ind i haven, kom vi i tanke om den klassiske turist fejl, når man lige er kommet fra et vesteuropæisk land. Vi havde ikke hævet kontanter. Havens førstehåndsindtryk kunne godt tyde på, at muligheden for at bruge hævekort var begrænset. Vi traf en hurtig beslutning – at den ene af os gik på jagt efter en hæveautomat uden for haven. Efter noget søgen lykkedes det, og vi havde nu lokal valuta på hånden. Det viste sig dog at være en unødvendig bekymring, da vi sagtens kunne betale med Visa/Mastercard i boder og kiosker i haven.

Haven er i omfang stor og der er mange dyr. Haven oplyser selv, at de har 2460 dyr fordelt på 312 arter. Der er udendørs burer, terrarie, akvarium og fuglevoliere.
Som sagt er anlægget slidt, og det trækker lidt ned. Vi har som familie set mange zoos gennem årene, og vi er meget opmærksomme på, om dyrene har det godt. Det var vores umiddelbare indtryk. Bygningen med det indendørs terrarie var rigtig flot – typisk østeuropæisk stil – som man også ser i Berlin-Friedrichsfelde Zoo.
Her brugte vi ret meget tid – og en af de største oplevelser var, da ungerne fandt et terrarie fyldt med snegle!
Det var alligevel en anderledes dyreart at udstille – synes især ungerne

Ude i haven var mulighederne for at få forfriskninger gode. Mange små boder og kiosker med mad og drikke – og is. Vi var vist i slutningen af sæsonen, for udvalget var lidt begrænset. Men vi fik kugle is, hvilket passede perfekt til vejret. En sjov detalje var, at isen ikke blev betalt pr. kugle (som også var meget store), men pr. vægt (hvilket så begrundede de store kugler is 🙂 ). Men det var stadig billigt
Vi gjorde holdt ved et par af havens legepladser, og slap ungerne fri, mens vi sad og nød solens varme stråler, og tænkte på regnvejret i Danmark.

Som udflugtsmål for børnefamilier, kan vi sagtens anbefale Sofia Zoologiske Have.Standarden er ikke som i andre kendte haver – til gengæld er entreprisen også meget billig. Så hvis man gerne vil væk fra storbyens travlhed og jag, så kan man sagtens få nogle gode timer i haven – både store og små.

Grunden til, at vi har valgt, at vurdere zoo i “antal bjørne”, er, at de første indhegninger, vi mødte, indeholdt en eller to bjørne af forskellige arter og sådan fortsatte det et godt stykke tid ind gennem parken.

Vores bedømmelse kommer her:

Bedømmelse Zoo Sofia

Kambanite Parken – Klokke Monumentet

Vi tog bilen hen til parken og heldigvis for det, da den lå et stykke væk fra byen. Vi brugte mobilens guide til at komme frem, og det lykkedes da også til sidste efter at have vendt rundt et par gange. Vi spurgte også en dame i nærheden, men da vi ikke helt forstod forklaringen, endte det med at vi tog en stigning op igennem noget skov, der omkranser parken. Øh… det syntes børnene var ret sjovt, og vi blev lidt pinlige berørte, da vi opdagede, at vi kom op i midten af parken. Da vi gik derfra, gik vi på stien, som var meningen og egentlig også ret nem at finde – set i bakspejle.

Kambanite parken eller The Bells Park, Kambanite består af et højt monument omkranset af en mur med ophængte klokker fra stort set alle lande. Parken er skabt, som et minde om “at alle børn fortjener et godt liv” i hele verden, og den er fra 1979, hvor der blev afholdt en stor børnefestival. En smuk tanke.

Vi drønede rundt og ringende med (næsten) alle klokker, imens vi talte om, hvilket land den kom fra. Vi fandt selvfølge også Danmarks bidrag – en lille lidt anonym klokke, men vi har som danskere måske ikke brug for de store armbevægelser. Vi var godt tilfredse.

Der var sol, dejligt vejr, og det var sjovt at få lov til at larme lidt 🙂 .

Her er vores bedømmelse:

Bedømmelse - The Bells, Sofia, Bulgarien

Spise kager

Flere steder stødte vi på flotte og indbydende kager, og derfor var der ingen tvivl: det skulle afprøves! Dels fik vi på vores eget hotel, hvor man kunne købe fine kager, og de var lækre, men vores bedømmelse bygger på et sted inde i byen.

Nærmest for foden af statuen Saint Sofia lå der en italiensk cafe´,og da vi havde kørt ret meget rundt efter en parkeringsplads, og var endt under vejen i en lille parkeringskælder, trængte vi til at få ladet batterierne op. Der blev guffet og smagt hinandens. Astrid og Magnus fik hjemmelavet smoothies, som krævede lidt ekstra sukker, og vi voksne fik the og kaffe. Det var dejligt med en slapper, inden vi fortsatte ud i byen, nærmere bestemt hen til Banya Bashi Moskeen, hvis bygning Magnus havde udset sig, så selvfølgelig skulle vi derhen.

Her er vores bedømmelse:

Bedømmelse kager - Sofia, Bulgarien

Vitosha bjerget

Om mandagen opdagede vi, at hvis vi skulle op på Vitosha bjerget med lift, så skulle det have været i weekenden, for der kørte den kun på denne årstid. Nå men vi ville derop, så da bjergbestigningsdagen kom, kørte vi ud forbi liften, bare for at kigge. Den var rigtig nok ikke i action, men personalet sagde, at vi kunne køre derop, hvilket vi valgte. Det foregik ad en hullet asfalteret vej, hvor hullerne i vejen blev oftere og oftere og større og større. Ja tak det krævede tungen lige i munden på chaufføren (Morten), men sikke nogle omgivelser. Vejen var til begge sider beklædt med de smukkeste efterårstræer i et væld af farver – det var virkeligt flot.

Et godt stykke oppe holdt vi ind, for det kunne vi se, at andre gjorde. Temperaturen var faldet 10 grader og lå nu på 16 grader, men vi havde været forudseende og taget tøj med til det. Det der mødte os var et storslået naturlandskab. Sten på sten var som placeret ned af bjergsiden, som et vældigt “vandfald” bare lavet af sten, men det var naturskabt og virkeligt smukt. Vi gik langs “sten vandfaldet” opad, og undervejs stoppede vi mange gange for at nyde udsigten, samle pinde eller kogler, eller for at få pulsen ned for det var stejlt.

Luften var kølig, klar og ren, og en kæmpe kontrast i forhold til Sofia by, som kan være noget tung og præget af smog.

Efter gåturen kørte vi videre opad, for vi ville længere op mod toppen.

Da vi ikke kunne køre længere med bilen, holdt vi ind og betragtede udsigten ud over byen. Magnus fik plantet sit flag (en pind med et blad på), som et bevis på, at vi havde besteget  bjerget. Sådan!

Ekkoet blev prøvet af, og vi kørte ned ad bjerget igen. Undervejs holdt vi ind ved en restaurant, som havde set bedre dage, men som var godt besøgt. Vi bestilte suppe, brød og pommes til frokost, for det kunne vi se, mange af de andre gæster gjorde, og det smagte udemærket. Kommunikationen foregik således: vi talte engelsk og pegede på et engelsk menukort, og han svarede på bulgarsk og kiggede på et bulgarsk menukort og noterede ned. Det fungerede.

Vi gik en tur i skoven og nød naturens farver. Det var virkeligt smukt. Tilbage ved restauranten legede Astrid og Magnus med nogle hundehvalpe, inden turen fortsatte nedad bjerget igen. En helt utrolig tur havde det været, og vi er virkelig glade for, at vi gjorde det. Klart et must see and do, hvis man besøger Sofia.

Her er vores bedømmelse:

Bedømmelse Vitosha Bjerget, Sofia Bulgarien
image_pdfLav artikel til PDFimage_printPrint artikel
Written by FamilienSkovlund